OVER ONS

OVER ONS

Over ons

‘In de vrije natuur’ is opgericht door Philip Schellens (1976). Vanaf jongs af aan was ik buiten hutten aan het bouwen en op latere leeftijd kwam daar het spelenderwijs ‘survivallen’ bij. Mijn passie voor de natuur is op jonge leeftijd aangewakkerd. Het SAS boek van John Wiseman ontdekte ik in de bieb en dat boek heb ik grijs gelezen. Ondertussen leerde ik spelenderwijs de principes van Bushcraft; achter in de tuin bouwde ik een oven van stenen en leem. Fikkie stoken vond ik het meest geweldige wat er was en kikkervisjes in de sloot waren voor mij niet veilig.

Philip wildplukker

Een reis die veel indruk bij me heeft achtergelaten was de hike die ik op 17 jarige leeftijd maakte boven de poolcirkel in Zweden. Midden in de wildernis kookten we op houtvuur, zelfs op de toendra zonder bomen lukte het ons om onze maaltijden te bereiden. Het kijken naar je omgeving was van belang. Op die plek wortelde het begrip Bushcraft diep in mij.
Mijn grote passie voor de natuur bracht me tot de logische studiekeuze bos- en natuurbeheer. Eigenlijk dus opgeleid tot boswachter. Nog meer beroepsmatige verdieping vond ik in het waterbeheer en daarna ging ik aan de slag bij verschillende overheden. Mijn passie om natuurkennis en bushcraftvaardigheden inspirerend over te brengen aan mensen kreeg in 2011 vorm in mijn eigen bedrijf  ‘in de vrije natuur’

Vraag mij wat ik het liefste doe en mijn antwoord is “Buiten zijn” Bushcraft, survival, het verzamelen van eetbare wilde planten en buiten koken, ik doe het wanneer en waar het kan. Je hoeft niet naar Zweden of Schotland om de kunst van de wildernis te leren. Loop het bos in om de hoek en ga aan de gang. Leer een pothanger maken. Maak eens vuur als het zeiknat is. En verdiep je in de planten om je heen. Leuk met kinderen erbij en essentieel, want kinderen hebben de toekomst. Het gaat om het vergaren en toepassen van kennis. Leren door het te doen. In 2011 heb ik bij Rene Nauta’s en Beke Olbers ‘Extra Survival’ de basiscursus bushcraft gedaan. Een geweldige ervaring die ik iedereen kan aanbevelen. Tijdens die cursus besloot ik ook dat ik mijn kennis, ervaring en enthousiasme graag wil delen met wie wil. Na een periode van bezinning heb ik toen het bedrijf ‘In de vrije natuur’ opgericht.

Sinds 2015 bestaat In de vrije natuur uit een team van verschillende professionals. Je komt ze tegen bij de verschillende workshops en kinderfeestjes. We stellen ze graag aan je voor

Silvan (’79)

Al op jonge leeftijd was ik buiten te vinden. Ik bouwde hutten, plukte bramen en ging op zoek naar kikkers in de sloot. Na de middelbare school ben ik bos-en natuurbeheer gaan studeren en tijdens mijn studie heb ik me uit liefhebberij bezig gehouden met geneeskrachtige planten. Ook maakte ik er een sport van om zelf jam, appelmoes en salades van wilde planten te maken. Dan blijkt maar eens hoe groot de overvloed aan nuttige planten is. Zelfs op de hoek van de straat staan ze. Ondertussen werd ik geraakt door de tv programma’s van Ray Mears. Ik ging proberen of ik de technieken die hij gebruikte ook kon uitvoeren en dat bleek veelvuldig het geval.

Wat ik in al die tijd heb geleerd is dat improvisatievermogen essentieel is om je langere tijd plezierig te kunnen bewegen in het bos. Vertrouwen in je eigen kennis en vaardigheden zorgt ervoor dat je de natuur gaat zien als je bondgenoot en dat je je comfortabel voelt buiten.

Sinds 2015 jaar ben ik voor In de Vrije Natuur kinderfeestjes en andere activiteiten gaan begeleiden. Ik werd direct aangestoken door het enthousiasme van kinderen. Het geeft veel voldoening om mensen iets te kunnen leren en ze tegelijkertijd een plezierige dag te kunnen bezorgen.

Silvan

Mariëlle

Van kleins af aan namen mijn ouders ons gezin bijna elk weekend en in de schoolvakanties mee, de randstad uit, naar het huisje op de Veluwe. Hier is mijn interesse in de natuur begonnen. Wat gebeurt er in het bos, wat vind ik daar, wat kan ik ermee en wie leven hier (welke dieren)? Om me nog verder te verdiepen in de natuur heb ik diverse cursussen  gevolgd bij Extra survival.
Om een verblijf in het bos zo aangenaam mogelijk te maken en zo min mogelijk mee te hoeven nemen, maak ik gebruik van survival technieken. Hoe maak ik veilig een vuur en onderdak. Waar vind ik eten en drinken en hoe bereid ik dat. Dit alles met groot respect voor de natuur, want ik ben er altijd te gast.

Het lijkt wel of we tegenwoordig steeds verder van de natuur af komen te staan. Daarom wil ik mensen meenemen “terug” de natuur in voor een mooie buiten beleving.

Bushcraft is voor mij niet zo maar een hobby, maar eerder een levensstijl geworden.

Foto-Marielle-Bosvalk

Jan

Hallo, Ik ben Jan geboren in 1973 en zowel voor mijn werk als voor mijn ontspanning veel buiten te vinden. Het buiten zijn is heerlijk en goed te combineren met het verleggen van grenzen. Of het nu gaat om een mooie dagtocht door de alpen, een week wandelen en kajakken langs en over de Dordogne, of kamperen en wandelen in Bretagne of een weekje te voet door Luxemburg. Het heeft allemaal 1 ding gemeen, ik kan er heerlijk van genieten. Lichamelijke inspanning met mooie natuur om mij heen.

Sinds een paar jaar ben ik getroffen door het Bushcraft-virus en ben ik vaak in de bossen te vinden waar ik heerlijk kan overnachten met een slaapzak en een tarpje. Ook de bijbehorende technieken heb ik mij al aardig eigen gemaakt. Naast het vuur maken zonder lucifers of aansteker, het veilig omgaan met risicovolle gereedschappen zoals het mes, de bijl of de zaag, het zuiveren van water of het bouwen van een waterdicht onderdak van natuurlijke materialen, ben ik mij de laatste tijd vooral aan het toeleggen op de eetbare natuur, met als uiteindelijke doel de natuur in te gaan zonder een halve rugzak vol met eten mee te nemen.

Het delen van mijn kennis en mensen bekend en vertrouwd maken met de natuur vind ik ontzettend leuk.

Foto-Jan-van-Bale

Hilde

Ik ben Hilde, creatief brein en partner in het bedrijf. Ik denk mee in de nieuwe concepten en doe acquisitie voor met name de kinderactiviteiten van “in de vrije natuur”. Daarnaast ben ik professional in het begeleiden van kinderen met en zonder beperkingen en bied ik opvoedingsondersteuning aan vanuit mijn eigen onderneming.

Hilde Broekhuizen.jpg

Ik heb een basis workshop bushcraft gevolgd bij jullie. In een mooie en rustige omgeving hebben we de basis technieken van de het bushcraft behandeld en een maaltijd klaar gemaakt met ingredienten uit de omgeving.  Een echte aanrader voor zowel de beginnende als de ervaren bushcrafter. En het helpt ook wel dat Philip’s enthousiasme heel erg aanstekelijk werkt.

We hebben een leuk en wisselend programma gehad in een mooie omgeving. Silvan die dat heel leuk doet en totaal niet op de klok kijkt, heel fijn om zo onthaast een kinderfeestje te mogen vieren! Reacties van de kinderen; ‘dit is de mooiste dag van mijn leven’ en ‘leukste kinderfeestje ooit’. Dat zegt genoeg toch? -Petra-

Wij (5 studenten) uit België hebben een zeer leerrijke dag initiatie bushcraft gehad met Philip. Zowel het vuur maken, bouwen van shelter etc hebben we nadien zelf gegeven aan medestudenten uit onze opleiding lichamelijke opvoeding en outdoor. Dit met een zeer goed resultaat tot gevolg! Bedankt Philip voor deze leerrijke ervaring!!

Philip heeft op een leuke manier op het personeelsfeest van Waterschap De Dommel ons de beginselen bijgebracht van bushcraft. Wat heb je nodig om je eigen vuur te maken met een vuurboog, waar moet je op letten bij het verzamelen van hout en het belangrijkste hoe maak en houd je een vuurtje. Aanrader voor iedereen die weer eens iets anders wil

Afgelopen zondag hebben jullie onze zoon en zijn 7 vrienden, allen 10 en redelijk ongeleide projectielen, twee en een half uur weten te boeien! Het eten van brandnetels, het wassen van je handen met kastanjebladeren, het schieten met pijl en boog op een wild zwijn, het bouwen van een hut, het heeft ze allemaal van het begin tot het eind gefascineerd. En de worstjes? die hebben nog nooit zo lekker gesmaakt! Ook mijn man en ik hebben genoten van jouw kennis en verhalen en de rust die je uitstraalde. Kortom, een absoluut succes en een aanrader voor iedereen ( een van de jongens riep al: dit wil ik ook doen met mijn eigen kinderfeest)

Afgelopen zondag heb ik een fijne ‘wildplukwandeling’ gevolgd. Met een groepje enthousiastelingen en onder leiding van Philip hebben we jonge paardenbloemblaadjes, klaverbloempjes en blaadjes, zevenblad, brandnetels en nog veel meer wilds geplukt. Op een mooie plek hebben we soep, pesto en salades gemaakt. En opgegeten natuurlijk. Erg lekker! Een bijzondere ervaring. Ik heb dit cadeau gekregen voor mijn verjaardag en de gevers voorgesteld om het nog een keer met hen te doen. Ze zijn, na mijn verhalen, helemaal enthousiast. Bedankt Philip!! -Diane-

De workshop bushcraft gevolgd bij Philip en Mariëlle, Wat kan je veel leren en zien in een ochtend. Het bos bij beek Ubbergen, wat ik al een van de mooiste stukjes natuur vond, is nu nog interessanter geworden na de info die jullie ons hebben verteld. Wildeplanten, paddenstoelen, dierensporen, shelter bouwen, vuur maken in een nat bos en dan een heerlijk bakkie zelf gemaakte koffie of  thee. Oh ja en je eerste insecten eten bij de koffie!!  Goed verzorgde workshop vol interessante informatie.

Wij hadden op 18 oktober een wildplukavontuur in de bossen bij Beek dat bijzonder geslaagd genoemd kan worden. Philip als enthousiaste en deskundige verteller, geinteresseerde groep mensen en een lekkere en leuke maaltijd. Dank je wel en we bazuinen het rond. -Annemieke-

De jongens en meisje hebben het heel erg naar hun zin gehad. Het was heerlijk weer en met al die energie hebben ze zich goed vermaakt. Het spelen in de modderpoelen vonden ze ook erg leuk. Het hoogtepunt was natuurlijk zelf vuur maken! De jarige jop heeft een topfeestje gehad! Papa en mama waren helemaal op toen de laatste naar huis was maar ja wat wil je met 7 jongens van 7… Bedankt!

wat een geweldig kinderfeestje voor onze zoon. Hij werd 9 jaar en wat blijft er dan mooier dan in het bos spelen. Hij is fan van Freek in het Wild, nou deze ervaring was het zo ongeveer. Hij en zijn 9 vrienden vonden het prachtig. Van planten eten tot water drinken uit de boom. Kattepult schieten, hut maken. Een prachtig bos waar de jongens helemaal hun gang konden gaan. Overleven in het bos, ze weten nu hoe het moet. Met name door de enthousiaste begeleiding hebben de jongens een prachtige middag gehad. Vuur maken en worstjes bakken was een prachtig slot van deze mooie dag. een aanrader voor iedere stoere jongen

Het feestje was in 1 woord te gek!  We hebben allemaal genoten. De kinderen waren helemaal blij en raakten niet uitgerend en uitgewerkt. Het vuur maken was het hoogtepunt! Zelfs onze jongste zoon van 4 jaar deed enthousiast mee en werd er door Silvan steeds op een heel leuke manier bij betrokken. Complimenten en veel dank voor dit heerlijke en bijzondere feestje. -Karlijn-

Het koken op een zelf gestookt vuurtje in de buitenlucht was een mooie manier om de leden van onze groep eens op een andere manier te leren kennen. Iedereen kon een passende taak vinden om een bijdrage aan de maaltijd te leveren. Een heel geslaagde en leerzame middag afgesloten met een heerlijk maal. -Nikhef, Amsterdam-

Het was voor ons een heel aangename samenwerking. Jullie zorgden voor een perfecte voorbereiding waar wij ons hoofd niet over hoefden te breken. Alle afspraken verliepen vlot en correct. En bovenal waren jullie de meest sfeervolle buitenactiviteit van de dag. En als kers op de taart, of beter gezegd de saus op de worst waren jullie nog 3 heel sympathieke kerels! -Gemeente Zwijndrecht, België-

Als teamuitje dit jaar een hele middag eten bereid op open vuur. In pannen, ketels, rookovens en Dutch Ovens de heerlijkste gerechten gemaakt. Dit alles werd begeleid door Philip en zijn team. Wat een leuke ervaring was dat! Het hele team heeft genoten, we hebben lekker gegeten en er was genoeg ruimte tijdens het koken voor een gezellige noot en om te kijken wat anderen aan het doen waren. Als je eens wat anders wilt dan de standaard teamuitjes, dan is dit zeker een aanrader! -Medtronic, Plc.-

volwassen mannen en vrouwen werden weer nieuwsgierige jongetjes en meisjes die vrolijk een vuurtje stookten, getalenteerde collega’s lieten hun houtsnijwerken en kookkunsten zien. Kortom, het was een fantatische, gezellige, ontspannen, culinaire en leerzame dag. We zijn naar huis gegaan met een grote dosis kennis van de natuur, wildernisvaardigheden en kookkunsten.  -BP Asset, Construction en Maintenance team-

We hebben kunnen genieten van een avontuurlijke kooksessie met enthousiaste begeleiding. De deelnemers waren zeer tevreden over de activiteit en hebben lekker gegeten. -gemeente Oisterwijk-

Na de cursus ‘eetbare wilde planten’ is geen wandeling meer hetzelfde. Ik struin ieder weiland en iedere berm af op zoek naar wat eetbaars. Erg leuk! Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de smaak, bijzondere eigenschappen en beetje geschiedenis van de planten om ons heen.

afgelopen zaterdag heeft Silvan het kinderfeestje verzorgd in Beek-Ubbergen. Groot succes! De kinderen hebben het er blijkbaar in weekend en op school over gehad. Ouders daarna ook enthousiast. Wij waren dik tevreden over opzet en invulling.
Goede sturing van Silvan met de groep.

Grandioos kinderfeestje gehad gisteren!. Met 10 boys het bos in en Philip heeft ze laten verbazen en verwonderen over moedertje natuur! Deze ervaring wens ik alle kinderen en volwassenen toe. -Anita-

Wat een leuke heerlijke wildpluk dag hebben wij gehad. Fijne wandeling, goed verzorgd met koffie en eindigen met lekker eten.
Heerlijke recepten die we zeker vaker gaan maken. Erg verrassend dat er zoveel eetbaars in mijn tuin groeit! Bedankt!